Waarom is het interessant om een thermisch opslagsysteem toe te passen?
- Sinds 2021 mogen nieuwe zonnepanelen niet meer werken met een terugdraaiende teller. Voor de bestaande installaties is dit verder toegelaten voor de eerste 15 jaar na keuringsdatum. Dit betekent dat de komende jaren het voordeel van de terugdraaiende teller gradueel zal verdwijnen samen met het prosumententarief.
- Bij zonnig weer – wanneer de zonnepanelen meer stroom produceren dan het eigenverbruik – zal de teller dus niet meer terugdraaien, maar zal de geïnjecteerde stroom worden gemeten door een afzonderlijk injectie-meetregister op de slimme meter. Omgekeerd – als de zonnepanelen te weinig stroom leveren – zal er bijkomende stroom uit het net moeten worden opgenomen die wordt gemeten door het afname-meetregister van de meter.
Beide registers worden verrekend aan een respectievelijk injectie- en afnametarief. Het injectietarief ligt lager dan het afnametarief waardoor het financieel interessant wordt om zoveel mogelijk eigen stroom te verbruiken en het eigenverbruik te optimaliseren.
- De tijdstippen van injectie en afname vallen vaak niet samen, maar liggen veelal een paar uur van elkaar verwijderd.
- Bijkomend zal met de komst van de slimme meter het injectie- en afnametarief per tijdstip variëren door de marktwerking van vraag en aanbod op het Europese elektriciteitsnet. Zo zal op weekenddagen bij zonnig of stormachtig weer de stroom allicht goedkoop worden door het grote aanbod hernieuwbare stroom.
Dit alles maakt dat er talrijke elektrische en thermische opslagsystemen en slimme toepassingen worden ontwikkeld om het eigenverbruik te optimaliseren.