Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp produceert geen warmte maar transporteert warmte van een laag (bron) naar een hoger temperatuurniveau (afgifte). Dit gaat niet vanzelf, er is energie of arbeid voor nodig die wordt geleverd door het elektrisch net. Voor het warmtetransport is ook een koelmiddel nodig.

Bronwarmte op lage temperatuur is gratis of tegen lage kostprijs ter beschikking uit de omgeving zoals buitenlucht, water, bodem, maar ook afvalwarmte uit (industriële) processen komt in aanmerking. De afgegeven warmte op hogere temperatuur kan dienen voor verwarming en warmwaterproductie in gebouwen, maar ook voor talrijke industriële toepassingen.

Een warmtepomp is opgebouwd uit 4 basiscomponenten die samen een koeltechnische cyclus vormen:

  • De verdamper is een warmtewisselaar waarin het koelmiddel verdampt bij lage druk. Daarvoor is warmte nodig die vanuit de bron wordt onttrokken.
  • De compressor zuigt het verdampte koelmiddel aan en perst dit bij elkaar. Daardoor verhogen druk en temperatuur. De energie of arbeid die daarvoor nodig is, wordt geleverd door de elektrische motor in de compressor.
  • In de condensor geven de hete koelgassen hun warmte weer af en wordt het koelmiddel weer vloeibaar. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan het afgiftesysteem.
  • Een expansieventiel zorgt ervoor dat het drukverschil tussen de condensor en verdamper kan worden behouden.

Warmtepomp en zonnepanelen vormen samen een efficiënte tandem!

Wanneer de compressor kan werken op elektriciteit opgewekt door zonnepanelen (PV) dan levert dit een erg duurzame installatie op. Linea Trovata Warmtetechniek spreekt dan ook steeds van een warmtepompconcept: warmtepomp en zonnepanelen vormen samen de beste combinatie!

Je Linea Trovata-specialist geeft je advies op maat van jouw profiel.

Vraag advies

Welke types warmtepompen bestaan er?

Warmtepompen worden opgedeeld volgens de bron waar de warmte wordt aan onttrokken en volgens het medium waar de warmte wordt aan afgegeven:

  • Bodem/water warmtepompen onttrekken warmte uit de grond en geven hun warmte af aan het water in de verwarmingsinstallatie. Deze warmtepompen worden ook geothermische warmtepompen genoemd.
  • Lucht/water warmtepompen onttrekken de warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht en dragen deze ook over aan het verwarmingswater.
  • Lucht/lucht warmtepompen nemen de warmte ook op uit de buitenlucht en geven ze af via de lucht in de te verwarmen ruimte. Deze toestellen zijn ook aircotoestellen.

Kunnen warmtepompen ook koelen?

Warmtepompen en koelmachines zijn dezelfde toestellen. Het hangt er maar vanaf van wat als nuttig wordt beschouwd: de geleverde warmte of koude. Dit betekent dat de meeste warmtepompen ook voor koeling kunnen worden ingezet.

Bij residentiële warmtepompen wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve of natuurlijke koeling:

  • Bij actieve koeling wordt de koeltechnische cyclus omgedraaid en moet de compressor draaien om ook koude te kunnen leveren. Deze werking zien we bij alle lucht/water of lucht/lucht warmtepompen. Er wordt lucht of ijswater aangemaakt waarmee kan worden gekoeld naar een ingestelde lagere temperatuur op de thermostaat, op voorwaarde dat de juiste afgiftetoestellen zijn voorzien.
  • Passieve koeling is enkel bij bodem/water warmtepompen mogelijk in combinatie met een bodemwarmtewisselaar waarbij via een platenwarmtewisselaar rechtsreeks warmte wordt gewisseld tussen de bron en de afgifte. Hiermee is een comfortabele topkoeling mogelijk in een gebouw zonder dat de compressor moet draaien en energie verbruikt. Gemiddeld kan de ruimtetemperatuur hiermee 3 tot 5°C worden verlaagd. Passieve koeling is mogelijk in combinatie met oppervlakteverwarmingssystemen zoals vloerverwarming en wandverwarming.
Vraag advies

Project in de kijker

Collectieve warmtepompen cohousing project

Voor een cohousingproject van verschillende woonunits wordt een centrale warmtepompinstallatie opgesteld in een stookplaats bestaande uit meerdere warmtepompen, buffervaten, koelunits en een verdeelcollector met warmte- en koudemeters. Elke woonunit wordt met de centrale warmtepomp verbonden voor de levering van warmte of koude.

Bekijk meer projecten