EPC gemene delen appartement 2022


EPC verplicht voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen vanaf 2022

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een instrument om eigenaars, kopers en huurders op een eenvoudige manier te informeren over de energieprestaties van een gebouw. Voor woningen en individuele appartementen is dit na meer dan tien jaar en ruim een miljoen exemplaren reeds gekend. Vanaf 2022 moeten ook de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw verplicht beschikken over een EPC. Een voorbeeld van een EPC voor gemeenschappelijke delen vindt u hier.

Gericht renoveren

Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft informatie over de schil van de gemeenschappelijke delen (het dak, de buitenmuren, vloeren, wanden…) alsook over de de collectieve installaties van het appartementsgebouw. Denk hier bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke installatie voor sanitair warm water of zonnepanelen  verbonden aan de gemeenschappelijke teller. Het EPC omvat ook een renovatiestappenplan met aanbevelingen om gericht te renoveren. Dit is een handige beslissingstool voor de vereniging van mede-eigenaars.

Installeer dit jaar nog zonnepanelen en geniet 15 jaar terugdraaiende teller voordeel

Dit jaar is ideaal om richting de verplichte EPC reeds zonnepanelen te installeren. Zoals u ongetwijfeld reeds vernomen hebt via ons nieuwsartikel in verband met de slimme meter, is dit het laatste jaar dat u nog geniet van 15 jaar terugdraaiende teller voordeel.

Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.