Slimme meter, hoe zit dat nu juist?


Wat met de slimme meter en mijn zonnepanelen?

We krijgen heel wat vragen over de slimme (of digitale) meter in combinatie met zonnepanelen.

Sinds 1 juli 2019 wordt overal waar een nieuwe elektriciteitsmeter wordt geplaatst automatisch een digitale meter geïnstalleerd.

Maar hoe zit dat nu juist als ik al zonnepanelen heb of nog van plan ben om zonnepanelen te installeren? We zetten het even voor u op een rijtje.

Ik heb al zonnepanelen:

  • Uw zonnepanelen werden geplaatst voor 1 juli 2019? Dan komt de netbeheerder voor eind 2022 uw elektriciteitsmeter gratis vervangen. De groenestroomcertificaten die u ontvangt, blijven ongewijzigd.
  • Elke zonnepaneel-eigenaar in Vlaanderen heeft recht op 15 jaar terugdraaiende-teller-voordeel vanaf de datum van keuring van de installatie. Dit blijft volgens de laatste communicatie van de Vlaamse Overheid ook behouden met de digitale teller. Na de periode van 15 jaar komt u vanaf 1 januari 2021 terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Dit wil zeggen dat het prosumententarief wegvalt en u de distributiekosten betaalt op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet.
  • U kan ook zelf kiezen om meteen over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem. Dit kan voordeliger zijn dan het prosumententarief te betalen indien u vooral veel verbruikt terwijl de zon schijnt. De keuze om over te stappen is onomkeerbaar. Het is dus slim om na de installatie van uw digitale meter eerst over de loop van een volledig jaar uw verbruik en injectie te bekijken. Aan de hand van die informatie kan u dan een gefundeerde keuze maken. De simulator van de VREG kan u hierbij helpen.

Ik heb interesse in zonnepanelen:

  • Als uw zonnepanelen geplaatst en gekeurd zijn vóór 1 januari 2021, heeft u de keuze tussen het terugdraaiende-teller-voordeel voor de komende 15 jaar en het nieuwe nettariefsysteem.
  • Als uw zonnepanelen gekeurd worden na 31 december 2020, komt u automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem.